U bent hier
Parochiekerk Sint-Rita Zandberg is beschermd erfgoed
Ieder jaar vindt ‘Open Monumentendag’ en ‘Erfgoeddag’ plaats. Met onze dienst Erfgoed van de stad nemen we beurtelings deel aan deze evenementen. Op zondag 11 september 2016 vond in heel Vlaanderen de 28e editie van Open Monumentendag plaats. Dit jaar hadden we twee redenen om dit te vieren in de Sint-Rita parochie De Zandberg.
De Parochiekerk bestond namelijk 50 jaar en werd dit jaar ook definitief beschermd erfgoed. Op 10 april 2012 werd door Stad Harelbeke een dossier tot bescherming van de Sint-Ritakerk ingediend bij de Vlaamse Overheid. Onder impuls van schepen van Erfgoed Annick Vandebuerie (N-VA) werd dit dossier in Brussel op 23 oktober 2015 ‘voorlopig beschermd’ als monument. Na het doorlopen van de vereiste procedures gaf Vlaams Minister van Buitenlands beleid en onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) de definitieve bescherming. Het is de Minister-President zelf die op de vooravond van Open Monumentendag het schild ‘Beschermd Monument’ van de Sint-Ritakerk persoonlijk kwam onthullen. Er werd, na een eredienst ter gelegenheid van 50 jaar SintRitakerk en de definitieve bescherming van het gebouw door de Parochieraad en de Erfgoeddienst van de stad, een officieel moment gehouden, gevolgd door een receptie. De Parochieraad trakteerde iedereen op frietjes.
Op zondag mochten we tussen de 400 en 500 bezoekers verwelkomen op Open Monumentendag. Er werd teruggeblikt op 50 jaar Sint Ritakerk en de opbouw van de merkwaardige kerk. Er was een rondleiding en tentoonstelling in de kerk. In 1952 besliste stad Harelbeke om een kerk te bouwen in deze snelgroeiende wijk. Het ontwerp, de manier van bouwen en de twijfels over de betonsterkte zorgden echter voor vertraging. Uiteindelijk werd de kerk ingewijd op 24 september 1966. Het gebouw werd dit jaar in maart definitief beschermd als monument omwille van haar architecturale, artistieke en bouwkundige waarde. Niet alleen het gebouw, maar ook het meubilair zoals de banken, de beelden en de biechtstoelen, en de buitenomgeving rond de kerk werden mee beschermd. Dit heeft als voordeel voor stad Harelbeke dat bij renovatie van de kerk de Vlaamse overheid deels tussenkomt in de kosten.