Welvaartscreatie: de motor van vooruitgang

Op 18 februari 2020, over deze onderwerpen: Economie

Lees hier de tussenkomst op de gemeenteraad van 17.02.2020 van gemeenteraadslid Patrick Claerhout over de toekomstvisie lokale economie.

Reeds begin 2018 werd door toenmalig diensthoofd 'Wonen, ondernemen & leren' (WOL) en mezelf als schepen economie een voorstel uitgewerkt wat resulteerde in de volgende nota goedgekeurd door het toenmalig schepencollege begin september 2018.

In de notule was toen het volgende te lezen over de toekomst van het departement WOL:

"Op grond van volgende overwegingen, zowel feitelijk als juridisch: Binnen de stad Harelbeke is er geen specialist lokale economie; De stad Harelbeke staat op vlak centrummanagement voor een belangrijk momentum met de heraanleg van de markt; Er is meer inhoudelijke focus en specialisatie nodig op gebied van ondernemen, lokale economie en handel; Er is verdere verdieping en professionalisering nodig van de dienstverlening naar ondernemers.

Om dit en vele economische projecten, evenementen en beleid professioneel en grondig te kunnen uitvoeren ligt het voorstel op tafel voor de aanstelling van een beleidsmedewerker lokale economie."

Ik ben tevreden dat ook het huidige bestuur hier verder is op doorgegaan, jammer genoeg duren dergelijke aanstellingsprocedures veel te lang en is de beleidsmedewerker economie pas in mei 2019 aangesteld kunnen worden. Laat ons zeggen dat er hier ruim een jaar verloren gegaan is, of dat er een stilstand is geweest.

Nu hebben wij in de raadscommissie grondgebiedszaken vorige maand kunnen vaststellen dat we met de nieuwe beleidsmedewerker economie, een enthousiast en gedreven iemand met de nodige kennis en ervaring hebben binnengehaald, die nu reeds een deftig plan kan voorleggen met wat andere en nieuwe accenten. Er is blijkbaar ook overleg geweest met vele partijen en stakeholders, maar blijkbaar is men toch vergeten de vroegere schepenen van economie  te raadplegen. Spijtig.

Doelstelling 1: Het creëren van een aantrekkelijk winkelgebied

Hier gaan we het gebied compacter maken, daar kunnen wij in komen, maar waarom de stationsstraat en het stationsplein hier dan bij moeten, dat weten wij niet zo goed. Het daaraan koppelen van een premiestelsel is ook een idee van vroeger, maar wij hadden vroeger geopteerd om de winkelpanden gratis ter beschikking te stellen gedurende één jaar, om zo handelszaken aan te trekken en deze zodoende te stimuleren om hier zich te vestigen. Dit zou uiteraard iets duurder uitvallen voor het opstartjaar (zo’n 25.000 € per winkelruimte), maar misschien zou er hier een vlottere start mee bekomen worden voor het winkelgebeuren in Harelbeke. Dit zou een fellere opstart kunnen genereren (wat wij noodzakelijk vinden) in plaats van de budgetten te spreiden over verschillende jaren heen.

Het afbakenen van een gebied voor baanwinkels is in de praktijk reeds zo en ook een gevolg van de reeds bestaande beperking tot max 500 m2 winkelruimte in het kerngebied.

Het anderzijds kunnen samenvoegen van panden (vroeger kon dit niet) om grotere winkelruimtes te creëren vinden wij ook wel een stap in de goede richting.

Doelstelling 2: Ondernemersvriendelijkheid

Het oprichten van een ondernemersloket, daar heb ik uit ervaring mijn twijfels over, gezien vele ondernemers zich nog altijd liever rechtstreeks tot de bevoegde diensten wenden. Het wordt een werkpunt, maar we staan achter de idee, al denk ik dat bedrijfsbezoeken nuttiger zullen blijken.

Ook het organiseren van workshops, opleidingen en het opzetten van ondernemersinformatie bleek in het verleden in de praktijk niet echt te slagen.

Doelstelling 3: Ondersteunen van het handelsapparaat

Het is zo dat in de vorige legislatuur de VZW handelscomité werd opgericht, met een goede spreiding van het bestuur over de deelgemeenten. Hier heb ik altijd een dynamische groep aan het werk gezien en ik hoop uiteraard dat dit verder uit gewerkt en ondersteund word. De subsidietoelage die zowel het handelscomité (vroeger in 2017 gestart met 20.000€ en gestegen tot 30.000€), het marktgebeuren en de bedrijvenzone kregen blijven behouden en ook dit kunnen wij enkel maar toejuichen.

Doelstelling 4: Meer beleving

Hier zijn wij al jaren vragende partij, dit zal uiteraard nodig zijn om ons handelscentrum te versterken. Samenwerkingen met handels- en feestcomités, allerhande vakorganisaties en verenigingen en het faciliteren van privé- initiatieven zullen meer dan welkom zijn om van Harelbeke de weireldstad te maken waar wij van dromen.

De visie rond de deelgemeenten is nog wat onduidelijk, en ik ben ook niet helemaal akkoord dat Hulste onder druk staat, gezien de vele jonge ondernemers die recent geinvesteerd hebben in onze deelgemeente. Bavikhove daarentegen wordt een moeilijkere klus, maar ik hoop ook hier op een positieve kentering door de vele toekomstplannen voor het centrum.

Naast het uitgebreide takenpakket dat de beleidsmedewerker toebedeeld krijgt, moet hij ook instaan voor het samenwerken met andere beleidsdomeinen. Eigenlijk een logische evidentie, maar ik kan getuigen vanuit het verleden dat dit eigenlijk niet zo vlot loopt, vooral niet als het op budget aankomt. Slechts een keer zijn wij hier tenvolle in geslaagd met het project “ La Douce France met bijhorende snorren” in 2016. Onze beleidsmedewerker legt hier vooral de nadruk op samen of zoals hij het uitdrukt “altegaere”, ik wens hem alvast veel succes toe hiermee. Ook aan het schepencollege veel succes gewenst met het uitwerken van dit plan. U kan hiervoor ook op ons rekenen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is