Vlaanderen investeert 120.000 euro in beveiliging fietsers op jaagpad in Harelbeke

Op 11 december 2020

De Vlaamse Waterweg plaatst volgend jaar een fietsleuning op het jaagpad in Harelbeke, tussen de Banmolenbrug en de stuw van de nieuwe sluis. Een fietsleuning schermt de fietsers op het jaagpad af van de Leie, zodat ze niet in het water terecht kunnen komen. Dat leert Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) uit het antwoord op een parlementaire vraag aan minister Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

In het kader van het Vlaamse Relanceplan investeert de Vlaamse Regering in 2021 335 miljoen euro voor de vernieuwing en uitbreiding van fietsinfrastructuur in Vlaanderen. In West-Vlaanderen kunnen  32 fietsprojecten putten uit die middelen. Bert Maertens: “Eén van die projecten is gepland langs de Leie in Harelbeke. Op de zone tussen de Banmolenbrug en de stuw van sluis Harelbeke, die dienst moet doen als fietssnelweg, komt er een fietsleuning. De fietsleuning beschermt de fietsers en zorgt voor een veilige afscheiding tussen het fietspad en de Leie. Het dossier bevindt zich momenteel in de ontwerpfase en wordt volgend jaar uitgevoerd. Vlaanderen staat daarbij volledig in voor de investering van 120.000 euro.”

Harelbeeks N-VA-gemeenteraadslid Brecht Vandeburie reageert tevreden: “De opwaardering van onze Leieboorden mag gezien worden. Maar er is ook een kanttekening bij te maken. Al enkele maanden kaart ik de onveiligheid langs de vernieuwde Leieboorden aan. De verdwenen vangrails mogen dan wel zorgen voor een opener zicht, maar het is er daardoor niet veiliger op geworden. Daarom pleitte ik deze zomer reeds voor het plaatsen van reddingsboeien en voor een duidelijkere fietsbewegwijzering langs het jaagpad.

De fietsbewegwijzering is er reeds gekomen op mijn vraag, maar ik blijf hameren op veiligere Leieboorden. Dat er nu een fietsleuning kom met Vlaamse steun, is een stap in de goede richting. Nu nog de reddingsboeien. We kunnen toch niet wachten totdat er een ongeval gebeurt om dan te beseffen dat er geen boeien aanwezig waren?” waarschuwt Vandeburie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is