Stadsbestuur blijft pestbelasting op het openblijven na sluitingsuur verdedigen

Op 24 februari 2021, over deze onderwerpen: Economie

Het stadsbestuur blijft de pestbelasting voor horeca die openblijft na sluitingsuur verdedigen. Die belasting werd op de gemeenteraad van 16.12.2019 goedgekeurd door Sp.a/Groen en CD&V en tevens verhoogd met 20%. De N-VA pleit al langer om komaf te maken met die belasting, maar vangt steeds opnieuw bot.

Bevoegd schepen Duchi motiveert de belasting op basis van het feit dat inrichtingen die openblijven na sluitingsuur meer overlast met zich meebrengen en dit bijgevolg ook extra politietoezicht vereist. Om hieraan tegemoet te komen wordt een financiële kost aangerekend aan die inrichtingen. 

Gemeenteraadslid Wout Patyn weerlegt die redenering: "Deze motivering is gestoeld op een drogreden. Er is helemaal geen zekerheid dat de onderworpen inrichtingen een oorzaak zijn van extra overlast. Dat kan in individuele gevallen mogelijk zijn, maar lang niet alle inrichtingen veroorzaken ook effectief overlast. Nochtans vallen alle inrichtingen die openblijven na sluitingsuur onder de belasting. Deze belasting is met andere woorden een oneerlijke belasting."

Schepen Duchi sprak zelfs uit dat de belasting 'een soort van ontrading is om open te blijven na sluitingsuur'. Wout Patyn: "Hoezo moeten wij een nachtrestaurant en onze cafés ontraden om open te blijven na sluitingsuur? Het is duidelijk dat het bestuur zich in allerlei bochten wringt om de belasting te legitimeren. Trots wordt verkondigd dat Harelbeke geen terrasbelasting kent, en terecht ook, maar dan slaagt ze er wel in om een belasting op het openblijven na sluitingsuur te heffen."

Opvallend is ook dat het stadsbestuur de belasting als volgt motiveert: “De toestand van de stadsfinanciën vormt het hoofdmotief voor de voorgestelde hervaststelling, samen met het voormelde nevendoel.” Hiermee geeft het stadsbestuur toe dat de zogezegde extra politiekost slechts een nevendoel is en de stadsfinanciën het hoofddoel zijn. Dit gaat voorbij het doel van billijke en doelmatige belastingen.

De belasting bedraagt heden ten dage 3 euro per uur en werd goedgekeurd voor de periode 2020 – 2025. Niets belet echter het stadsbestuur om de belasting op te heffen. Vandaar dat wij met de N-VA-fractie ook dit voorstel ter goedkeuring op de gemeenteraad voorlegden.De huidige coronacrisis met de sluiting van de horeca tot gevolg is een ideaal moment om deze belasting te herzien. Onze horeca lijdt al maandenlang sterk onder de verplichte sluiting. In het kader van de relance zou het verdwijnen van deze belastingmaatregel niet misstaan. Onze horecaondernemers kunnen elke euro immers gebruiken na maandenlang loonverlies. Helaas werd het voorstel afgewimpeld.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is