Schaf pestbelasting op horeca af

Op 20 oktober 2020, over deze onderwerpen: Economie

In Harelbeke betaalt de horeca tot op vandaag nog steeds een ‘belasting op het openhouden na sluitingsuur’. Per uur moeten inrichtingen drie euro betalen omdat ze openblijven na het zogenaamde sluitingsuur. Een ware pestbelasting die zo snel als mogelijk moet verdwijnen voor N-VA Harelbeke.

Gemeenteraadslid Wout Patyn pleitte reeds meerdere malen voor het afschaffen van die belasting: “Toen de meerjarenplanning van Sp.a/Groen en CD&V op tafel kwam te liggen eind 2019 haalde ik al aan dat dergelijke belasting zo snel als mogelijk moest verdwijnen. Mijn oproep viel in dovemansoren. Integendeel, de belasting werd met 20% verhoogd, van € 2,5 naar € 3.”

Stad Harelbeke is een van de weinige gemeenten waar dergelijke taks wordt gehoffen. Ook ondernemersorganisatie UNIZO klaagde het bestaan van die belasting in onze stad al meermaals aan. Zij riepen in de aanloop van de opmaak van de meerjarenplanning om alle economisch onproductieve ondernemerstaksen af te schaffen. Toen de coronacrisis startte herhaalde raadslid Patyn zijn oproep, maar zonder resultaat.

Wout Patyn: “Het mag dan niet gaan om grote bedragen, het is en blijft wel een inkomstenverlies en een administratieve last voor onze horeca. De taks brengt jaarlijks zo’n € 12.000 op aan de stad, een minieme opbrengst dus. Ik hoop dat het stadsbestuur de coronacrisis aangrijpt om de belasting eindelijk te laten verdwijnen. Onze horeca kan de komende maanden elke euro gebruiken om te investeren en opnieuw te groeien. Het zijn voor hun lastige maanden, nog voorzichtig verwoord, en het einde is nog niet in zicht.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is