N-VA pleit voor een huisnummerbeleid: reflecterende huisnummers moeten de norm zijn

Op 24 februari 2021

Openbare veiligheid is een kerntaak van de gemeentelijke overheid. Vanuit die optiek legden we met de N-VA een voorstel op tafel om met stad Harelbeke in te zetten op reflecterende huisnummers.

"Het voorstel is niet nieuw en wordt al in tal van Vlaamse gemeenten toegepast in Vlaanderen. Heel wat huisnummers zijn immers moeilijk zichtbaar en/of leesbaar vanop de rijweg. Dit kan nefast zijn voor een snelle interventie voor de hulpdiensten waarbij tijd een kostbaar goed is," licht raadslid Brecht Vandeburie toe. "Helaas is de omschrijving in artikel 35 van de algemene politieverordening te beperkt en wordt hierop weinig tot niet gecontroleerd. Daardoor zijn er nog steeds te veel onleesbare en onduidelijke huisnummers in het straatbeeld terug te vinden."

Concreet daarom en vol overtuiging in de noodzaak hieraan deed de N-VA volgende voorstellen:

1/ aanpassing van artikel 35 in de algemene politieverodering:

Artikel 35 van de algemene politieverordening is vandaag te vaag om een sterk en eenduidig huisnummer beleid te kunnen voeren. Een aanpassing en uitbreiding van de omschrijving inzake de locatie van het nummer en de ophanging ervan, dringt zich aan: 

  • Bij voorkeur op te hangen op de brievenbus tussen de 50 en 150 cm
  • Minimale grootte van het huisnummer meet 12cm op 7cm
  • Huisnummer moet in een contrasterende kleur zijn tov de kleur van de voorgevel
  • Wanneer de voordeur in de voorgevel staat, dan plaats je het huisnummer naast de voordeur, het huisnummerplaatje hangt dan tussen de 150cm en 200cm
  • Huisnummerpaal verplichten wanneer de woning verder dan 8m van de rooilijn / openbaar domein afligt

2/ aanbieden van het reflecterende huisnummerplaatje via de stedelijke diensten

Concreet is ons voorstel er ook op gericht om met de gemeentelijke overheid reflecterende huisnummers aan te bieden aan alle Harelbekenaren. Desnoods dient hiervoor financiële tegemoetkoming gevraagd te worden. Voor nieuwe inwoners zou er alvast opnieuw een standaard, maar nu reflecterend nummer moeten gegeven worden vanuit de stad. Alleen door het vanuit de stad opnieuw aan te bieden zal dit zorgen voor een zekere uniformiteit.

3/ Inzetten via de lokale diensten en wijkagenten op meer controle inzake dit aspect!

Sensibiliseren door het uitbrengen van een folder voor al onze inwoners. Zo wordt de problematiek kenbaar gemaakt en wordt bewustwording gecreëerd. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is