Laat sluikstorters zelf opdraaien voor opruimkosten

Op 20 april 2021, over deze onderwerpen: Natuur en dierenwelzijn, Afvalbeleid

Onze stad wordt met de regelmaat van de klok geconfronteerd met sluikstorten. Dit asociaal gedrag tegengaan en bestraffen is een taak waar onze stad zich maximaal op moet toeplooien. Sluikstorters laten opdraaien voor hun asociaal gedrag is niet meer dan logisch

Onze stad strijdt al geruime tijd tegen hardnekkige sluikstorters. Net daarom werden maatregelen genomen om die strijd te winnen: zo werden in het verleden onze afval- en kledijcontainers gegroepeerd, werd de camerabewaking opgedreven, worden GAS-boetes uitgeschreven en werd er zelfs een vuilnisbakkenplan uitgerold dat inzet op preventie, en sanctionering waar nodig.

Doorrekenen opruimkosten

Tot op vandaag wordt het opruimen van sluikstortafval niet steeds doorgerekend aan de sluikstorter via de GAS-boete. De gemeentelijke diensten en de diensten van het intergemeentelijk recyclagepark IMOG staan hiervoor in. Het opruimen, het vervoeren, het verwerken, ook administratief, is nochtans een tijdsintensieve bezighoud. Het spreekt voor zich dat dit voor hen een extra last met zich meebrengt. Tijd die aan andere, nuttigere taken besteed kan worden.

Het zou correct zijn dat hiervoor een mechanisme wordt ingebouwd zodat de er een kost wordt doorgerekend naar de sluikstorter, dit bovenop een eventuele GAS-boete. Deze maatregel zou opnieuw een extra sluikstuk zijn in de aanpak tegen sluikstorten, want nu worden de kosten indirect doorgerekend naar de belastingbetaler wat niet de bedoeling kan zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is