U bent hier
Jong N-VA wil ledverlichting
Met het lichtplan uit 2014 gingen heel wat lichten in Harelbeke ’s nachts uit. Een grote besparing die ruimte vrijmaakt voor andere investeringen, maar die in de praktijk risico’s inhoudt. Jong N-VA zwengelt het debat aan in samenspraak met u en lanceert alvast een voorstel: ledverlichting.
Er zijn enkele zeer goede argumenten vóór het lichtplan. Het aantal diefstallen daalde en evenmin was er een stijging van de ongevallen. Bovendien betekent het doofbeleid een jaarlijkse besparing van zo’n 90 000 euro, geld dat vrijkomt om te investeren in onderwijs of de lokale economie. De natuur vaart er wel bij én er wordt minder CO2 uitgestoten. Het lichtplan is dus een fikse besparing met heel wat voordelen.
Maar in de praktijk kan het doofbeleid wel wat problemen veroorzaken. Op sommige plaatsen zie je geen hand voor ogen en fietsers zonder licht zijn onzichtbaar. Bovendien zorgt de duisternis voor onbehagen. Een beleid ten dienste van de burgers houdt rekening met die opmerkingen. Daarom evalueert de meerderheid regelmatig het lichtplan. Zo werd op bepaalde plaatsen het licht opnieuw aangestoken.
Sommige ‘evidente’ tussenoplossingen leveren in de praktijk net meer problemen op. Zo is het mogelijk om slechts de helft te laten branden, maar de donkere gaten die we daarmee creëren zijn voor fietsers veel onveiliger dan volledige duisternis.
Toekomstgericht investeren
Jong N-VA houdt de vinger aan de pols en denkt na over toekomstige investeringen en aanpassingen aan het lichtplan. De drie Jong N-VA’ers van de partij komen nu met een oplossing: ledverlichting. Dat vraagt een serieuze investering, maar één die zich snel terugverdient.
“Besparen is innoveren,” vangt bestuurslid Fleur De Buck aan. “De 21ste-eeuwse mobiliteitsproblemen kampen nog te veel met een 20ste-eeuwse infrastructuur. De toename van verkeer vraagt om meer veiligheid. ’s Nachts gaat dit vooral om zichtbaarheid.”
Wout Patyn vult aan: “Die zichtbaarheid komt nu in het gedrang door delen van het verlichtingsnet te doven. Met ledverlichting slaan we twee vliegen in één klap. Er wordt zowel bespaard als geïnvesteerd in veiligheid, want de lampen kunnen in de nacht blijven branden.”
“Met de N-VA-afdeling, inclusief Jong N-VA, zijn we al de straat opgegaan. Daarbij hebben we ook aandacht voor het lichtplan en kan de inwoner rechtstreeks zijn mening aan ons kwijt. Zelf kunnen we ook voorstellen op het lichtplan bedenken, zoals het opnieuw verlichten van dorpskernen of invalswegen. Maar door de verschillende wijken te bezoeken en de burger te betrekken, krijgen we een veel beter beeld. Hou dus zeker uw voordeur in het oog!” besluit jongerenvoorzitter Roeland Houttekiet.