Innovatief verlichten: Broelkaai tot Afspanningsstraat

Op 14 februari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Milieu - Duurzaamheid, Milieu - Omgeving - Energie

Een tijdje geleden pleitte Jong N-VA om het lichtplan blijvend te evalueren. Daarbij speelt zowel veiligheid als innovatie een centrale rol. Toekomstgericht investeren met oog op innovatie moet hierbij centraal staan. Jong N-VA is dan ook tevreden met de komst van een bewegingsdetectiesysteem in de Broelkaai tot de Afspanningsstraat.

In het verleden sprak gemeenteraadslid Fleur De Buck zich over de zaak als volgt uit: “De 21ste-eeuwse mobiliteitsproblemen kampen nog te veel met een 20ste-eeuwse infrastructuur. De toename van verkeer vraagt om meer veiligheid. ’s Nachts gaat dit vooral om zichtbaarheid.” Daar wordt nu gehoor aan gegeven met de komst van een bewegingsdetectiesysteem. Een modern verlichtingssysteem die aanslaat bij het voorbijkomen van passanten. Verouderde en niet meer functionerende verlichting wordt eveneens vervangen zodat dezelfde techniek kan toegepast worden over het volledige traject.

Deze manier van verlichten is aangepast aan de 21ste-eeuwse noden. Die noden leggen een sterkere klemtoon op innovatie en besparing. De voorschriften van het huidige lichtplan maken het mogelijk om die nieuwe weg in te slaan. Stad Harelbeke moet kwalitatief openbaar verlichten. Verlichten waar het moet, doven waar het kan. Dat daarvoor geïnvesteerd moet worden in modernere infrastructuur is vanzelfsprekend. De komst van het bewegingsdetectiesysteem past binnen die visie. Het komt de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers ten goede en versterkt het veiligheidsgevoel.

Groene innovatie

Ook op milieuvlak wordt geïnnoveerd. “Bij de aanleg van de nieuwe kade in het bredere project van de Leiewerken en marktpleinvernieuwing wordt gekeken voor duurzame innovaties,” vertelt schepen Patrick Claerhout. “Er wordt op de kade geïnvesteerd in geavanceerde waterbergingssystemen bij de toekomstige groene rij bomen op de kade.” Dit moet ervoor zorgen dat de bomen voldoende zuurstof en water krijgen. De bomen hoeven zo geen drinkwater meer toegediend krijgen wat de kosten voor de burger en de gemeente drukt. Deze klimaatbestendige methodes zullen in de toekomst vaker deel uit maken van ons groenpark.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is