Groen zet terechte beleidskritiek op het verwaarlozingsbeleid goedkoop weg als ‘leugens’

Op 18 december 2020

Op de gemeenteraadszitting van 14 december 2020 klaagden we opnieuw het verwaarlozingsbeleid in onze stad aan. Stad Harelbeke is namelijk bevoegd om verwaarloosde woningen die het straatbeeld ontsieren aan te pakken, maar doet dit op een manier zonder menselijke nuance.

Gemeenteraadslid Patrick Claerhout kaart al langer de problematiek aan. Hij legt uit: “Sinds 2017 zijn gemeenten bevoegd voor het verwaarlozingsbeleid. In Harelbeke werd in samenwerking met Woonwijs een streng beleid opgezet waar ik van in den beginne kritiek op formuleerde. Ook toen ik nog schepen was, maar het woonbeleid viel toen niet onder mijn bevoegdheid.”

Dat we verwaarlozing moeten aanpakken, daar is iedereen het over eens. Maar wat we zien is dat er woningen op de verwaarlozingslijst belanden, en daarmee een belasting riskeren, zonder dat daar zeer gegronde redenen voor zijn.

Claerhout: “Die beoordeling gebeurt door de bevoegde ambtenaren en zij baseren zich op een streng reglement. Wat we zien in de praktijk is dat het vaak een lijst afvinken is van ‘gebreken’ zonder ook rekening te houden met de plannen van de eigenaar of de reeds gedane werken. We zien zelfs woningen op de lijst staan die vergund verbouwen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Het is die problematiek die we aankaarten.

Ik stel vast dat de schepen ons daarvoor leugenaars noemt en ‘zich distantieert van dergelijke manier aan politiek doen’. Ik vind dit een zwaktebod. Onze kritiek is inhoudelijk en terecht en wij zullen hierop blijven hameren. Het kan niet zijn dat onze burgers onterecht op de verwaarlozingslijst terechtkomen. Dit voedt het wantrouwen tussen de stad en onze burgers.”

Verkeerde motivatie belastingheffing

“Bovendien motiveert het stadsbestuur de ‘heffing op verwaarlozing’ op de verkeerde manier. Het doet vermoeden dat het stadsbestuur expliciet op zoek is naar éxtra inkomsten,” benadrukt Claerhout. In de toelichtingsnota is namelijk het volgende te lezen:

‘De financiële toestand van de gemeente vormt het financieel hoofddoel en vereist de vaststelling van deze belasting aan de hierna vermelde tarieven’ (toelichtingsnota gemeenteraadszitting 16 december 2019)

“Het is natuurlijk onbetamelijk dat het belasten van verwaarlozing primair wordt gemotiveerd als het spijzen van de stadskas. Het hoofddoel zou het aanpakken van verwaarlozing moeten zijn. Onze burgers stellen zich daar terecht vragen bij.”

Geïntegreerde aanpak woonbeleid

Bovendien vallen nog efficiëntiewinsten te boeken in de aanpak. Nu bestaan er een heleboel reglementen naast elkaar: twee reglementen voor leegstand (woningen en bedrijfspanden), een reglement verwaarlozing van enkel voor de van op openbaar domein zichtbare buitengevels en een conformiteitsattest voor de binnenkant (vnl. voor verhuur). Bovendien zit er een nieuw reglement aan te komen, namelijk het inventariseren van verharding. Een en andere samenvoegen zou de zaak al vergemakkelijken. N-VA Harelbeke herhaalt haar vraag om het reglement en de beoordeling te herzien.

--

Lees meer over dit onderwerp hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is