Coronacrisis: 'Wat doet Harelbeke?'

Op 21 april 2020

De gemeenteraad van 20.04.2020 stond in het teken van de coronacrisis. Niet alleen werd besproken op welke wijze onze stad moet omgaan met de coronacrisis, deze gemeenteraad verliep ook voor het eerst volledig digitaal 'vanuit ons kot'. Hieronder kan u de tussenkomst van fractievoorzitter Wout Patyn lezen over de impact van de coronacrisis in Harelbeke.

"Eerst en vooral wens ik iedereen hier aanwezig, weliswaar in de videoroom van Teams, en met uitbreiding uiteraard ook alle Harelbekenaren en de rest van onze bevolking, een goede gezondheid toe. In tijden als vandaag groeit het besef wat een goede gezondheid betekent en hoe dierbaar dit is. Wees dan ook voorzichtig iedereen en volg nog steeds de maatregelen goed op.

Aansluitend zie ik dat jullie vanuit de stadsdiensten via diverse communicatiekanalen (Twitter, Facebook, de stadswebsite, interne mailing naar de medewerkers …), en dit al van in den beginne, communiceren over het coronavirus en welke actie onze stad onderneemt. Ik ben tevreden om dit te zien, hoewel er nu in de media heel wat info te lezen en te horen is, is het zeker ook nuttig om dit ook via de stadskanalen te doen omdat de Harelbekenaren ook van hun lokaal bestuur een inspanning verwachten. Ondertussen kregen we ook een overzichtje van het diensthoofd communicatie van alle communicatie en actie die de stad reeds heeft ondernomen.

De mensen verwachten nu, en de noodzaak ervan is al meermaals gebleken kijkend naar de media de afgelopen weken, duidelijke maatregelen en de garantie van hun veiligheid. Politici moeten zich niet profileren, geen verwarring zaaien, maar wel samenwerken. Dat is ook de reden waarom wij onze voorstellen vanuit onze fractie discreet achter de schermen hebben bezorgd.

Het acuut crisisbeheer is ondanks de moeilijke situatie, denk maar aan de woonzorgcentra, goed beheerd in onze stad. Nu wordt het ook een kwestie van de toekomst voor te bereiden. Een nog onzekere toekomst. Hoe gaan we in onze stad om ook met de exit-strategie (voldoende beschermingsmaterialen bijv.), hoe gaan we de uitdagingen van de toekomst aanpakken met een stijgende schuld, een nieuwe handelskern die opgestart moet worden in een niet zo gunstig economisch klimaat, een verenigingsleven die onder druk staat …Die uitdagingen zijn door de coronacrisis enkel groter geworden.

En dus zullen wellicht ook radicale keuzes moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld om onze lokale ondernemers sterker te steunen. Want als zij onderuit gaan, verliezen velen hun job, en verliezen we eigenlijk allemaal. Om ook het Zorgbedrijf toe te laten om een eventuele opstoot de baas te kunnen door voldoende middelen te voorzien. Door de mensen die het moeilijk hebben gekregen voldoende steun te kunnen verlenen. Daarom moet de meerjarenbegroting van onze gemeente opnieuw bekeken worden. Grote infrastructuurprojecten zullen misschien op de lange baan moeten geschoven worden om geen gat in de begroting te slaan. Zodat we meer steun kunnen geven aan wat écht essentieel is. Onze lokale economie, onze inwoners, onze verenigingen. Wij staan klaar om die keuze mee te maken en willen zoals steeds helpen nadenken in het belang van de stad.

We hadden al een tienpuntenplan op tafel gelegd, voornamelijk gefocust op de lokale economie, en we zien dat enkele punten daarvan ook al in uitvoer zijn. Bijvoorbeeld het (1) kosteloos annuleren van gemeentelijke infrastructuur, (2) schrappen van standgelden voor de marktkramers, (3) een plan voor technisch werkloos stadspersoneel, hun laten bijspringen waar mogelijk, (4) een online lijst voor afhaal van onze Harelbeekse handelaars en een oproep om lokaal te winkelen … Bedankt daarvoor!

Uiteraard zal meer nodig zijn. De voorbije weken hebben al heel wat steden en gemeenten maatregelen afgekondigd, soms ook te snel. In Harelbeke zien we toch een iets meer afwachtende houding. Het kan nuttig zijn om niet te voorbarig te reageren, maar het wordt tegelijk ook stillaan tijd voor actie. Daarom zou ik nog eens enkele punten willen opnoemen waar we graag actie zien vanuit dit stadsbestuur.

1. Verenigingenfonds

Ik heb het ook al eens kort aangehaald op de raadscommissie, maar het zou zeker geen kwaad kunnen om met de verschillende raden (jeugdraad, seniorenraad, cultuurraad …) samen te zitten en te bekijken of de opstart van een verenigingenfonds noodzakelijk is. Hebben zij verliezen geleden door bijv. het wegvallen van evenementen en daardoor in de financiële problemen gekomen.

Jullie zouden vanuit het stadsbestuur een verenigingenfonds kunnen opstellen, uiteraard bepalen jullie de modaliteiten, om onze verenigingen bij te staan die het hard te verduren hebben gekregen.

 

2. Premies & Opschorten van belastingen

Vanuit de Vlaamse overheid worden steunpremies voorzien voor de ondernemingen die getroffen zijn door verplichte sluiting. Vanuit de stad zou kunnen gekeken worden om die premies aan te vullen.

Echter een meer duurzame maatregel is een belastingverlaging om zo de mensen meer koopkracht te geven. Het Vlaams parlement heeft het intussen via een nooddecreet mogelijk gemaakt om de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing nog aan te passen.

Wij pleiten resoluut om de ingevoerde belastingverhoging in te trekken om de Harelbekenaar meer koopkracht te geven in deze coronacrisis. Bovendien is het zelfs mogelijk om te differentiëren in de opcentiemen. Zo zou een verlaging van de opcentiemen in de handelskernen van onze stad en deelgemeenten welgekomen zijn om de opstart verder te verzekeren. Die belastingverlaging is een duurzame maatregel die al onze burgers ten goede zou komen. Zowel de ondernemers, als de gepensioneerde, als de leraar en de arbeider.

Daarbovenop kunnen jullie ook andere ‘verdoken’ belastingen opheffen. Ik denk bijvoorbeeld aan de belasting op het openblijven na sluitingsuur voor cafés. Deze brengt maar 12.000 euro per jaar op, een minieme opbrengst. Deze opschorten voor 6 maand of een jaar geeft weer dat extra beetje tegemoetkoming aan ondernemingen. Al zie ik ze het liefst afgeschaft.

 

3. Horecabon en ‘voorverkoopbon’

Heel wat steden en gemeenten voorzien een 'horecabon' ('voorverkoopbon') vanuit de stad. Harelbeke blijft achter, want tot op heden heb ik hier nog geen initiatief van gezien … Dit hoeven geen torenhoge bedragen te zijn en het kan gecombineerd worden met een systeem dat onze horeca de cash in handen kan krijgen of met ‘oarelbeke weireldkoart’.

 

4. Extra middelen voor het handels- en marktcomité

Als stadbestuur kunnen jullie de keuze maken om dit jaar een extra toelage te voorzien aan het handelscomité en eventueel andere middenstandorganisaties. Met deze extra middelen kunnen ze nu of na de crisisperiode bepaalde extra acties opzetten om de middenstand in de gemeente een duw in de rug te geven.

 

5. Planning openbare werken herzien

De meeste openbare werken werden opgeschort of uitgesteld door de coronacrisis. De planning van alle werken zal moeten herbeken en herzien worden. Zorg hierbij ook voor duidelijke communicatie naar onze inwoners toe. Aanvullend is het ook van belang om werken die onze handelaars treffen eventueel uit te stellen als ze opnieuw mogen openen. Zo zullen ze geen tweemaal getroffen worden.

 

6. Zomerklassen en voldoende opvangcapaciteit

Nu het schooljaar voor een groot deel onderbroken werd is het niet ondenkbaar dat enkele kinderen, vooral de meest kwetsbaren, een leerachterstand hebben opgelopen. Daarom pleiten we voor het installeren van een vrijwillige Zomerschool met vrijwillige leerkrachten.

Ook moet steeds voldoende opvang voorzien worden, uiteraard met aandacht voor de gezondheid van ieder kind."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is