U bent hier
Coronacrisis: N-VA laat onze handelaars en horeca niet in de steek
Het coronavirus heeft ook Vlaanderen bereikt in alle hevigheid. Intussen werd het federale rampenplan afgekondigd. Sinds 14 maart 2020 zijn daardoor alle indoor-evenementen verplicht afgelast, zijn de meeste handelszaken gesloten in het weekend en blijven restaurants en cafés verplicht dicht. Daarnaast zijn ook alle lessen opgeschort tot na de paasvakantie. De maatregelen gelden tot ten vroegste 3 april. Het is niet uitgesloten dat de maatregelen nog verstrengd worden.
De maatregelen worden genomen in het belang van de volksgezondheid, maar hebben ook een grote impact op de economie en op het dagelijkse leven. De federale en Vlaamse regeringen hebben al begeleidende maatregelen genomen die de negatieve gevolgen moeten beperken.
Ook vanuit onze stad kan geholpen worden. Vanuit onze fractie willen we meehelpen om de sociaal-economische impact van het virus mee de baas te kunnen. Het plan was om op de gemeenteraad tien kleine, maar rake voorstellen neer te leggen. Niet ter stemming, maar wel als constructieve voorstellen aan de meerderheid. Omdat dit niet langer kan wachten, zonden we het stadsbestuur onze voorstellen door zodat dit kan bekeken en onderzocht worden.
Graag vragen we een concreet en spoedig engagement vanuit het stadsbestuur om onze lokale economie in deze moeilijke tijden een duwtje in de rug te steken om de impact van corona voor burgers, ondernemingen en verenigingen in onze stad draaglijker te maken.
1. Kosteloos annuleren van gemeentelijke infrastructuur
Naar we hebben opgevangen heeft schepen Pattyn deze maatregel al genomen, maar het zou het stadsbestuur sieren om de huurprijs van de gemeentelijke zalen en materialen niet aan te rekenen als geplande evenementen niet kunnen doorgaan, en deze ook terug te betalen aan de getroffen (Harelbeekse) verenigingen.
2. Verenigingenfonds
Veel Harelbeekse verenigingen, ook jeugdbewegingen, hebben en zullen evenementen moeten annuleren. Het spreekt voor zich dat dit een gat slaat in hun kas en ook de verwachte opbrengst blijft uit. Vanuit het stadbestuur zou kunnen gekeken worden voor een verenigingenfonds. Uiteraard worden de modaliteiten bepaalt, eventueel in samenspraak met de verenigingen,
3. Technisch werkloos personeel laten bijspringen
Heel wat stadspersoneel is nu technisch werkloos door de sluiting van gemeentelijke diensten (bijv. de stedelijke bibliotheek). Een deel van hen, de niet-risicogroepen en -zieken, kan bijspringen in de kinderopvang ter vervanging van het onderwijs.
4. Bijkomende hinderpremie
De Vlaamse overheid voorziet een steunpremie voor getroffen horeca en handelaars. Een premie van 4000 euro voor degenen die getroffen zijn met een volledige sluiting, en een premie van 2000 euro voor degenen die in het weekend moeten sluiten. Met de stad zou kunnen gekeken worden voor een bijkomende tegemoetkoming om de schade nog extra te compenseren.
5.Opschorten belastingen
Om onze getroffen horeca en handelaars wat extra financiële ademruimte te geven kan gekeken worden om enkele ondernemersbelastingen voor een bepaalde periode (zes maand tot een jaar) op te schorten.
Zo kan de belasting op het openen na de sluitingsuren van cafés, die toch slechts een minieme opbrengst heeft, tijdelijk opgeschort worden. Al zien we die belasting liever verdwijnen. Ook de standgelden voor onze marktkramers kunnen opgeschort worden om tegemoet te komen aan het financieel verlies.
6. Horecabon
Een horecabon kan voorzien worden voor onze inwoners vanuit de stad. Dit kan ook gecombineerd worden met de ‘Oarelbeke Weireldkoarte’. Concreet houdt dit een bon in, met een klein bedrag op (bijvoorbeeld vijf euro), die onze inwoners krijgen om na de crisis, als alle horeca weer open gaat, snel weer op restaurant en café te gaan.
7. Online lijst voor afhaal, thuisbezorging en webshop
Verschillende restaurants schakelen noodgedwongen over van klassieke bediening naar afhaal- en/of thuisbezorgingsdienst. Zet de zaken die zo’n alternatief organiseren in de kijker door ze op de gemeentelijke website op te lijsten. Hetzelfde is mogelijk voor winkels die in het weekend moeten sluiten maar die wel over een webshop beschikken.
Ook Open VLD Harelbeke lanceerde al dit voorstel. Samenwerken over de partijgrenzen heen!
8. Wijzigingen toestaan in de openingsuren en sluitingsdagen
Nu veel handelszaken gedwongen gesloten zijn in het weekend kunt u winkeliers de gelegenheid geven om tijdelijk hun sluitingsdag te verplaatsen. Zo kunnen ze van maandag tot vrijdag open zijn. Dat kunt u combineren met het verlaten van het sluitingsuur, bijvoorbeeld naar 20 uur ‘s avonds. Naast het positief effect voor de omzet van de handelaars kan de grotere spreiding van klanten zeker geen kwaad.
9. Extra middelen voor het handels- en marktcomité
Het bestuur kan de keuze maken om dit jaar een extra toelage te voorzien voor het handelscomité en eventueel andere middenstandorganisaties. Met deze extra middelen kunnen ze nu of na de crisisperiode bepaalde extra acties opzetten om de middenstand in de gemeente een duw in de rug te geven.
10. Winkelhierdag
Op 21 maart is het winkelhierdag. Een initiatief om mensen aan te sporen lokaal in eigen stad te kopen om onze lokale handelaars te ondersteunen in tijden waarin zij sterk onder druk staan. Uiteraard valt de opzet ervan nu wat in het water, zeker omdat het ook op een zaterdag valt en alle winkels behalve voedingswaren moeten sluiten.
Vanuit de stad kan een eigen winkelhierdag op poten worden gezet en daar ook een evenement aan gekoppeld worden (uiteraard afwachtend of de nog geplande winkelhierdag wordt uitgesteld). Het is belangrijk om onze inwoners maximaal op te roepen om onze lokale horeca en handelaars maximaal te ondersteunen.