Bijna 400 Harelbeekse ondernemingen kregen reeds Vlaamse hinderpremie

Op 1 mei 2020, over deze onderwerpen: Economie

Meer dan 1,6 miljoen euro werd al uitbetaald om Harelbeekse economie te ondersteunen

De Vlaamse regering Jambon I ondersteunt tijdens deze coronacrisis lokale handelaars via de hinderpremie en de compensatiepremie. In Harelbeke hebben de afgelopen weken al 472 ondernemingen de hinderpremie  van 4.000 euro aangevraagd én 397 daarvan ontvingen die reeds. Dit is goed voor een bedrag van net geen 1,6 miljoen euro.

Sinds 6 april 2020 wordt bovenop die eenmalige premie van 4.000 euro een bedrag 160 euro per bijkomende sluitingsdag voorzien. De bijkomende compensatiepremie van 160 euro per dag wordt in schijven van 14 dagen betaald. Sinds dit weekend kregen al 317 ondernemingen in Harelbeke de schijf voor de periode 6 – 19 april 2020 uitbetaald.

Alle premies samengeteld werd al voor meer dan 1,6 miljoen euro uitbetaald in Harelbeke.

Slechts 14 West-Vlaamse gemeenten hebben meer premies ontvangen

Het aantal toegekende premies in Harelbeke is best hoog. Grotere steden zoals Brugge, Kortrijk en Roeselare en enkele kustgemeenten gaan Harelbeke voor.

“Onze stad is hard getroffen door de coronacrisis,’ vertelt gemeenteraadslid Wout Patyn. ‘Heel wat winkels en ondernemers in Harelbeke moesten hun deuren verplicht sluiten. Heel wat van onze Harelbeekse handelaars lopen een groot deel aan inkomsten mis.’

“Niettemin tonen de cijfers aan dat onze ondernemers de weg hebben gevonden naar financiële hulp. Dankzij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VlAIO) wordt ervoor gezorgd dat iedereen krijgt waar hij/zij recht op heeft,” besluit gemeenteraadslid en oud-schepen van economie Patrick Claerhout tevreden.

Lokaal ondersteunende maatregelen laten op zich wachten

Heel wat steden en gemeenten nemen bovenop deze Vlaamse ondersteuning extra maatregelen om de lokale economie een hart onder de riem te stoppen. In Harelbeke werd tot op heden maar weinig actie ondernomen.

“Wij zijn vragende partij voor extra ondersteunende maatregelen zoals een horeca- of voorverkoopbon geïntegreerd op de Oarelbeke Weireldkoarte, extra middelen voor het handels- en marktcomité en een lokaal handelaarsplatform,” vertelt Patyn.

---

Cijfers: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-hinderpremie/wat-i...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is