Afwerking marktcentrum verdient extra aandacht: “Zeker nog niet piekfijn in orde!”

Op 17 juni 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Nu het nieuwe marktplein en de leieboorden in gebruik werden genomen, komt de eindfase van de inrichting van de handelspanden en de oplevering van het binnenplein in zicht. Maar de afwerking van de publieke marktruimte is verre van piekfijn in orde. Gemeenteraadslid Brecht Vandeburie spoort het stadsbestuur aan een tandje bij te steken.

Fietsongeval

De aanleiding van Vandeburie zijn tussenkomst op de gemeenteraad was een recent fietsongeval op het nieuwe fietspad vlak naast het plein aan de kant van de Marktstraat: “Een verraderlijk verhoogd randje scheidt het fietspad met het plein wat leidt tot gevaarlijke situaties. Het fietsongeluk is hier helaas een toonbeeld van”, verduidelijkt Vandeburie. “Men moet die verhoging duidelijker en duurzaam markeren om toekomstige ongelukken te vermijden. Nu werd het randje amateuristisch met een geel-zwarte markering benadrukt, maar in nog geen mum van tijd schilferde deze weer af.”

Het is noodzakelijk dat er een goede markering wordt aangebracht zonder afbreuk te doen aan de vernieuwing. “In Bavikhove werden om dezelfde reden klinknagels aangebracht op de trapjes op de markt. Hier zal iets gelijkaardig nodig zijn, maar best met een kleur wat de zichtbaarheid ten goede komt”, raadt Vandeburie aan.

Straatmeubilair blijft afwezig

Ook het afwezig blijven van het straatmeubilair blijft opvallen. Zo zijn er nog steeds geen balustrades aangebracht op de trappen. “Momenteel is de zichtbaarheid van de trappen onvoldoende wat ervoor zou kunnen zorgen dat oudere, minder mobiele mensen al snel een trede missen. Een leuning kan alleen maar helpen om het niveau beter te passeren”, waarschuwt Vandeburie. “Een aluminium balustrade zal zeker geen esthetische afbreuk doen als die gemonteerd zou zijn tegen de muurkant. Laat ons daar nu eindelijk eens werk van maken!”

Ook de afwezigheid van vuilnisbakken en, nog steeds, de reddingsboei, aan de leieboorden blijft opvallen. “Schepen Naert had aangegeven dat er tegen de zomer zeker vuilnisbakken zouden staan langs de leieboorden, maar we zien nog steeds geen actie. En ook de reddingsboeien blijven uit”, aldus Vandeburie.

Wat de boeien betreft: “Ik heb dit nu al ettelijke malen aangehaald op de gemeenteraad, maar schepen Naert blijft er een bevoegdheidsspelletje van maken en schuift de verantwoordelijkheid door naar Waterwegen en Zeekanaal. Daar hebben onze inwoners en toekomstige drenkelingen niets aan. Koop dat toch zelf aan met de stad en plaats die op enkele zichtbare plaatsen langs het water. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?”

Parkeerbeleid

Ook de parkeersignalisatie is onduidelijk aangezien er bij het oprijden van de kortparkeerzone op de Nieuwe Markt twee verschillende tijdsborden staan. “Op het ene bord lezen we blauwe zone voor 2u en op het ander slechts voor 30min. Ik weet dat het bestuur de 30min-regel wil hanteren, maar duidt dit dan ook helder aan. Zo vermijden we misverstanden in de toekomst”, vertelt Vandeburie. “En met het oog op de komst van een nieuwe Louis Delhaize is het voor ons niet uit den boze om de 30 minuten kortparkeren te verlengen naar een uur.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is