De trage weg herwaarderen

Op 15 oktober 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Dit weekend was het naar jaarlijkse traditie ‘Dag van de Trage Weg’. Mensen over heel Vlaanderen trokken de buitenlucht in om te wandelen en te fietsen. Niet alleen het groene aspect werd zo in de verf gezet, maar er was bijzondere aandacht voor het gebruik van de trage wegen die Vlaanderen rijk is.

De trage weg is een veilige verbinding voor wandelaars en fietsers weg van het verkeer. N-VA Harelbeke merkte op dat in onze stad verschillende trage wegen aan herwaardering toe waren. Schepen van mobiliteit Patrick Claerhout wil dit aanpakken. “Fietsers en wandelaars verdienen het om zich aangenaam en veilig te kunnen verplaatsen doorheen Harelbeke. Fietspaden zijn daar een onderdeel van, maar even belangrijk is de trage weg,” benadrukt Claerhout.

Bovendien stimuleert het om vaker de fiets te nemen. De zwakke weggebruiker krijgt zo een volwaardige plaats binnen het verkeer. Op een ontspannen manier kan deze zich door Harelbeke en haar deelgemeentes verplaatsen. Om dit te realiseren, werden in een eerste fase alle trage wegen in Hulste en Bavikhove geïnventariseerd. Vervolgens werden naambordjes gemaakt die samen met de fietsbewegwijzering, onze burgers doorheen de stad moeten loodsen. In een volgende fase zullen de trage wegen met elkaar verbonden worden om lange veilige verbindingsassen te verkrijgen. Het is de bedoeling om in de toekomst stap voor stap de trage wegen in Harelbeke te herwaarderen. Zo zal uiteindelijk een netwerk ontstaan van trage wegen van Hulste tot Stasegem.

De herwaardering van de Doornhoutsevoetweg is hiervan een mooi voorbeeld. Deze trage weg tussen Hulste en Bavikhove werd verbreed tot 3 meter. Dit weekend werd deze feestelijk geopend in het kader van de ‘Dag van de Trage Weg’. Schepen Claerhout verduidelijkt: “Ik greep deze dag aan als een moment om in Harelbeke aandacht te schenken aan de trage wegen. Er werd een fietsroute uitgestippeld van 25 kilometer waarvan maar liefst 20 stukken trage weg op het parcours. De N-VA zet in op veilige en groene wandel- en fietsverbindingen met respect voor de open ruimtes en natuur in onze stad.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is